Sådan får du succes med dine pæoner:
-Find en plads med sol, eller let skygge.
-Grav et pænt stort plantehul og giv et drys kalk. Jorden skal helst være vel drænet, dog ikke for tør muldjord.
-Plant, så stedet på roden hvor skuddene sidder fast er ca. 5 cm under jordoverfladen. Hvis de plantes for dybt, vil det gå ud over blomstringen.
-Hold igen med gødning men giv gerne kalk.
-Accepter at pæoner, efter det første års blomstring tager et nyt tilløb på en sæson eller to før den er oppe i omdrejninger igen. Sådan er de bare. Det gælder også ved omplantning, det tager et par år før man er tilgivet. Så blomstrer de til gengæld de næste 70 år.
Pæoner og bonderoser, hvad er forskellen?
Artsnavnet og blomstringen, kort sagt. Bonderoser, Paeonia officinalis blomstrer lidt tidligere og findes i få varianter. Pæon, Paeonia lactiflora, også kaldet silkepæon findes i et utal af vidunderlige varianter. Det er en af de tidligt forædlede stauder der for knapt 200 år siden blev bragt fra Nordkina til Europa. Deraf de skønne navne: P. ‘Duchesse de Nemours’ ‘Monsieur Jules Elie’, ‘Karl Rosenfield’ og mange andre tyske, franske og engelske navne. Der er historisk schwung over de navne, som med planterne.
Derudover findes der også Itoh-pæoner. Det lykkedes den japanske gartner dr. Toichi Itoh at lave en krydsning mellem den urteagtige pæon og træpæoner. Han nåede desværre aldrig selv at opleve deres overdådige blomstring. Disse pæoner bliver mellem 60-90 cm høje, og blomstrer i juni til juli måned
Hvis du kunne tænke dig at lærer mere om pæoner, så se mere på Dansk Pæonselskabs hjemmeside.
Bedste tidspunkt for plantning?
Det er faktisk november, når planten er i dvale. Men i forelskelser er det ikke fornuft og planlægning der styrer, og pæon-pilen rammer hårdt her i juni, -bedst at give efter og tage den udvalgte med sig hjem.